Imi place scheama , e faina , usor de facut si destul de folositoare Si daca am citito eu bn, nu numai ca becul se stinge treptat, dar se si aprinde treptat, pana se incarca condensatorul.
Unele valori ale componentelor nu sint tocmai bine alese ! De exemplu, rezistenta de 150R din baza PNP-ului ! Cind intrerupatorul actionat de usa este in pozitia inchis (usa deschisa) curentul de baza al tranzistorului va fi de ... 80mA !!! Daca tranzistorul ar avea beta minim 50, ar putea comanda un curent de colector cu valoarea de 4A. Pentru ce ? Ca sa comande baza NPN-ului ? Schema e prost conceputa si valorile pieselor gresit alese !
Curentul mare de comanda aparent nefolositor are scopul de a impiedica oxidarea comutatorului.La curenti mici contactele,mai ales in auto se oxideaza,datorita mediului umed si corosiv.Un curent mai maricel arde stratul de oxid superficial si mentine contactul in functiune.
Atita vreme cit Legea lui nea Ohm ramine valabila (daca e falsa, te rog sa demonstrezi !) si I=U/R , este exact cum am precizat eu ! Ca sa previna oxidarea contactelor, rezistenta de 150 de ohmi nu trebuia inseriata cu baza tranzistorului, ci conectata direct la plusul alimentarii ! Repet ce am spus prima data : schema este prost calculata !